Για ακόμη μια χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+. Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο μας συνεργάστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 με πέντε σχολεία του εξωτερικού (Ιταλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ισπανία, Πολωνία). Το θέμα της σύμπραξης ήταν η πολιτιστική κληρονομία με τίτλο «Cultural Heritage: Cherishing the Past, Building the Future».

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν την έννοια και τη σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας ακόμα στόχος ήταν κι η καλλιέργεια των τεχνολογικών δεξιοτήτων των μαθητών, εφόσον η πλειονότητα των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Έμμεσα επιτεύχθηκαν στόχοι όπως εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας σε καταστάσεις πραγματικής επικοινωνίας, επαφή με την κυπριακή παράδοση, αλλά και την παράδοση των υπολοίπων χωρών που συμμετείχαν.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις που διεκπεραιώθηκαν περιλαμβάνουν τη δημιουργία του Πολιτισμικού Κώδικα, δημιουργία λογότυπου και μασκότ της σύμπραξης,  διαλέξεις, δημιουργία αφισών, Ημερολόγιο Παραδόσεων, διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμικής κληρονομιάς και δημιουργία Τουριστικού Οδηγού με χώρους που σχετίζονται με την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας.

 

Σεπτέμβριος 2018

Όλοι οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα του καινούριου μας προγράμματος καθώς και τις χώρες που συμμετέχουν μέσω μίας παρουσίασης, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Οκτώβριος 2018

Οι μαθητές της Ε’ τάξης δημιούργησαν σλόγκαν σχετικά με τις 4 παραμέτρους της πολιτιστικής κληρονομιάς στο μάθημα των Ελληνικών, βασισμένοι στην πολιτιστική κληρονομιά σε σχέση με το παρόν. Δέκα από αυτά επιλέγηκαν από τους γονείς του σχολείου μας μέσω ψηφοφορίας στο διαδίκτυο, μεταφράστηκαν και είναι διαθέσιμα στην επίσημη πλατφόρμα του προγράμματος.

surveymonkey.com

padlet.com

 

Οκτώβριος 2018 

Οι μαθητές της Β’ τάξης κλήθηκαν να φέρουν από το σπίτι τους ένα αντικείμενο το οποίο αποτελεί στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Ακολούθως τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και δημιούργησαν μια μικρή έκθεση στην τάξη με τα σχετικά αντικείμενα.

 https://app.emaze.com/@AOFCCZZIZ/in-motion

 

Οκτώβριος 2018

Οι μαθητές της Στ’ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Τέχνης, διδάχθηκαν τη διαδικασία δημιουργίας λογότυπου και κατασκεύασαν λογότυπα για το θέμα της σύμπραξής μας. Επιλέγηκαν τα 3 πιο κάτω λογότυπα για να εκπροσωπήσουν το σχολείο μας στον διαγωνισμό ανάμεσα σε όλα τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμά μας, για την επιλογή λογότυπου για το πρόγραμμά μας.

Τελικά, μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία, επιλέγηκε για λογότυπο της σύμπραξης το πιο κάτω, το οποίο έχει σχεδιαστεί από μαθητή στην Ισπανία.

Μπορείτε να δείτε όλα τα λογότυπα στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://twinspace.etwinning.net/72003/pages/page/437226

 

Νοέμβριος 2018

Οι μαθητές της Γ’ τάξης στο μάθημα της Τέχνης, δημιούργησαν μασκότ. Αφού μελέτησαν διάφορα έργα τέχνης, παραδοσιακά κοστούμια, μνημεία, ενδημικά είδη και παραδοσιακά φαγητά, δημιούργησαν τις δικές τους μασκότ βασισμένοι στους διάφορους αυτούς τομείς που σχετίζονται με την κυπριακή παράδοση. Πιο κάτω μπορείτε να κάποιες από τις Μασκότ, καθώς και αυτή που τελικά θα αντιπροσωπεύει τον σχολείο μας, τον “Pomos” (Χάρης Βασιλείου).

cyprus_mascot_finalists

 

21 Νοεμβρίου 2018

Στις 21 Νοεμβρίου 2018, ο γλωσσολόγος Δρ. Γιώργος B. Γεωργίου παρευρέθηκε στο σχολείο μας, εξηγώντας σε γονείς και εκπαιδευτικούς τη σημασία και την αξιοποίηση της κυπριακής διαλέκτου στην καθημερινή ζωή και τη διδασκαλία.  Μέσα από την ανατροφοδότηση που δόθηκε από τους παρευρισκόμενους, η διάλεξη είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.

 

Δεκέμβριος 2018

Οι μαθητές της Γ’ τάξης δημιούργησαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες, όπου συμπεριέλαβαν ευχές τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Έγινε ανταλλαγή καρτών με τους μαθητές όλων των σχολείων με τα οποία συνεργαζόμαστε, τόσο στα Αγγλικά όσο και στη μητρική γλώσσα της χώρας του κάθε σχολείου ξεχωριστά.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

 

Νοέμβριος 2018

Εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία της σύμπραξης  συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ιταλία με θέμα τις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σχολείο μας εκπροσωπείτε από τους Στέλιο Σάββα και Στέλιο Χριστοδούλου.

 

Ιανουάριος 2019

Μαθητές της τέταρτης τάξης σχεδιάζουν αφίσες με θέμα τους τέσσερεις άξονες πολιτιστικές κληρονομιάς όπως καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.  Στα πλαίσια προώθησης δεξιοτήτων 21ου αιώνα, τα παιδιά διδάσκονται τη χρήση τις εφαρμογής Paint.

Κλικ εδώ

 

Ιανουάριος 2019

Μαθητές από όλα τα σχολεία της σύμπραξης συνεργάζονται στης παραγωγή ημερολογίου για το 2021, μαζεύοντας αντιπροσωπευτικές εικόνες από τα έθιμα και τις παραδόσεις της κάθε χώρας για τον κάθε μήνα.

 

Φεβρουάριος 2019

Το σχολείο μας φιλοξενεί εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, στα πλαίσια του δεύτερου κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων που επικεντρώνονται στην χρήση νέων τεχνολογιών για την προώθηση πολιτιστικών θεμάτων στην τάξη.

 

Μάρτιος 2019

Οι μαθητές μαθαίνουν για τα παραδοσιακά όργανα και τη μουσική της κάθε χώρας. Με την καθοδήγηση του Μάριου Σκέντου, οι μαθητές της έκτης τάξης ετοιμάζουν ένα παιχνίδι Kahoot! καθώς και μια σύγχρονη ενορχηστρωση παραδοσιακού τραγουδιού για να μοιραστούν με τα παιδία άλλων χωρών.

 

Απρίλιος 2019

Έξι μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν στο πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι του προγράμματος στη Ρουμανία. Μέρος των δράσεων είναι η παρουσίαση του κάθε σχολείου από τους συμμετέχοντες μαθητές.

 

Μάιος 2019

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας μουσείου, τα παιδιά του ομίλου Erasmus+ επισκέπτονται τη Λεβέντειο πινακοθήκη. Στη συνέχεια, συνεργάζονται με παιδιά από άλλες χώρες στη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου υπό τη μορφή blog που φιλοξενεί όλες τις δράσεις τους προγράμματος.

 

Ιούνιος 2019

Ο όμιλος Erasmus+ διοργανώνει παζαράκι γλυκών και χειροτεχνιών. Τα έσοδα δωρίζονται το Ίδρυμα Ρέα.

 

Σεπτέμβριος 2019

Τα παιδιά του σχολείου μας δημιουργούν τον πολιτιστικό ταξιδιωτικό οδηγό της Κύπρου και τον μοιράζονται με τα παιδιά από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Οκτώβριος 20219

Τέσσερεις μαθητές τους σχολείου μας συμμετέχουν στις δράσεις εκπαιδευτικού ταξιδιού στη Λιθουανία.

 

Νοέμβριος 2019

Στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικών, Ιστορίας και Τέχνης, οι μαθητές της τέταρτης τάξης μελετούν τις ιστορίες και εικονογραφήσεις λαογραφικών παραμήτριων και θρύλων. Βάζοντας ότι έμαθαν στην πράξη, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους εικονογραφημένο και ψηφιοποιημένο παραμύθι.

 

Ιανουάριος 2020

Στα πλαίσια της διάδοσης των στόχων του προγράμματος, το σχολείο μας διοργανώνει διαστολικό διαγωνισμό τέχνης με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά  της Κύπρου. Τρία έργα παιδιών από διαφορετικά δημοτικά σχολεία βραβεύονται στην τελετή αποφοίτησης και βραβεύσεων τον Ιούνιο.

 

Μάιος 2020

Γονείς του σχολείου μας συμμετέχουν τη δημιουργία βιβλίου μαγειρικής με συνταγές από όλες τις χώρες του προγράμματος.

https://www.yumpu.com/s/kZN2X6eHj9Gfw1tb

 

Σεπτέμβριος 2021

Στα πλαίσια του μαθήματος επιστήμης, μαθητές τις έκτης τάξης επικεντρώνονται στην φυσική πολιτιστική κληρονομιά μαθαίνοντας για τα ενδημικά είδη  της Κύπρου.