1. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στον διαγωνισμό, θα πρέπει να είναι μαθητές/τριες που φοιτούν στην Ε’ ή Στ’ τάξη του δημοτικού σχολείου, δημόσιου ή ιδιωτικού.
  2. Για την έγκυρη συμμετοχή του κάθε μαθητή/τριας, θα πρέπει να προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής από τον γονέα/κηδεμόνα και η συγκατάθεση για λήψη φωτογραφιών/βιντεογράφησης στους διοργανωτές (όροι προσωπικών δεδομένων).
  3. Η ορθογραφία της κάθε λέξης είναι σύμφωνη με αυτή της Νεοελληνικής Γραμματικής που διδάσκεται στο δημοτικό σχολείο.
  4. Ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: στον ημιτελικό έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές/τριες και στον τελικό θα συμμετέχουν οι 30 πρώτοι μαθητές/τριες που θα διακριθούν από τον ημιτελικό.
  5. Σε όλους/ες τους/τις διαγωνιζόμενους/ες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στον διαγωνισμό.

 

Ημιτελική Φάση Διαγωνισμού

  1. Ο ημιτελικός θα είναι γραπτός. Οι μαθητές/τριες θα κληθούν να γράψουν σε χαρτί τις λέξεις που θα τους υπαγορευθούν.
  2. Θα υπαγορευθούν συνολικά 30 λέξεις, οι οποίες θα είναι διαφορετικής δυσκολίας και θα έχουν αντίστοιχα, διαφορετική βαθμολόγηση στη διόρθωση (2 και 4 πόντοι).
  3. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να παρουσιαστούν στον χώρο του διαγωνισμού, 20 λεπτά πριν την έναρξη για παρουσίες.
  4. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μολύβια, σβηστήρι, καθώς και την πολιτική τους ταυτότητα ή το πιστοποιητικό γεννήσεως τους.
  5. Τα αποτελέσματα της ημιτελικής φάσης του διαγωνισμού, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού εντός μιας εβδομάδας από τη διεξαγωγή του.
  6. Οι 30 μαθητές/τριες που θα προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, θα ενημερωθούν επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Τελική Φάση του Διαγωνισμού

  1. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να παρουσιαστούν στον χώρο του διαγωνισμού 30 λεπτά πριν την έναρξη του διαγωνισμού για τις παρουσίες και την παραλαβή του αριθμού τους.
  2. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να φοράνε την επίσημη στολή του σχολείου τους.
  3. Ο/Η κάθε διαγωνιζόμενος/η θα μπορεί να συνοδεύεται από 6 άτομα.
  4. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται στη σκηνή, σε σειρά η οποία θα καθοριστεί από πριν. Ο προσωπικός αριθμός τους, θα τους δοθεί σε καρτέλα την οποία θα πρέπει να φοράνε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
  5. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα διαγωνίζονται με τη σειρά που κάθονται στη σκηνή.
  6. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε γύρους.
  7. Στον πρώτο γύρο θα διαγωνιστούν όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες που θα κάθονται στη σκηνή. Ο κάθε επόμενος γύρος θα περιλαμβάνει μόνο τους συμμετέχοντες/ουσες που εκφώνησαν ορθά τα γράμματα της λέξης που τους δόθηκε στον προηγούμενο γύρο.
  8. Ο εκφωνητής, κατά την έναρξη του διαγωνισμού, θα ζητήσει από έναν μαθητή/μια μαθήτρια να πει έναν αριθμό από το ένα μέχρι το δέκα, ώστε να καθοριστεί η πρώτη λέξη με την οποία θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η τυχαία επιλογή λέξης σε κάθε μαθητή/τρια.
  9. O εκφωνητής θα λέει τη λέξη σε κάθε διαγωνιζόμενο/η. Ο/Η διαγωνιζόμενος/η θα πρέπει να επαναλάβει τη λέξη δυνατά, πριν την εκφώνηση των γραμμάτων και μετά την εκφώνηση, για να κλειδώσει την απάντησή του/της.
  10. Ο/Η διαγωνιζόμενος/η μπορεί να ζητήσει από τον εκφωνητή να επαναλάβει τη λέξη, να δώσει τον ορισμό, της λέξης ή/και να τη χρησιμοποιήσει σε πρόταση. Δεν μπορεί να δοθεί εναλλακτικός ορισμός, ούτε και η προέλευση της λέξης.
  11. Όταν ο/η διαγωνιζόμενος/η προφέρει τη λέξη, έχει 30 δευτερόλεπτα για την εκφώνηση των γραμμάτων. Τα 30 δευτερόλεπτα ξεκινούν όταν ο/η διαγωνιζόμενος/η προφέρει ολόκληρη τη λέξη. Ο/Η διαγωνιζόμενος/η εκφωνεί τα γράμματα της λέξης και επαναλαμβάνει ολόκληρη τη λέξη για να κλειδώσει την απάντησή του/της.

    Παράδειγμα: Ο εκφωνητής δίνει τη λέξη «μέλισσα» στον/στη διαγωνιζόμενο/η. Ο/Η διαγωνιζόμενος/η μπορεί να ζητήσει ορισμό της λέξης ή/και πρόταση και να συνεχίσει λέγοντας: «μέλισσα, μ-ε-λ-ι-σ-σ-α, μέλισσα». Οι κριτές υποδεικνύουν ότι η λέξη έχει εκφωνηθεί σωστά και ο/η διαγωνιζόμενος/η κάθεται στη θέση του/της.

  12. Όταν ο/η διαγωνιζόμενος/η ξεκινήσει την εκφώνηση των γραμμάτων της λέξης, μπορεί να σταματήσει και να αρχίσει από την αρχή, εφόσον υπάρχει χρόνος.
  13. Ο ρόλος του εκφωνητή είναι να προφέρει ορθά τη λέξη, να δώσει ορισμό ή/και πρόταση, εφόσον του ζητηθεί από τον/τη διαγωνιζόμενο/η. Ο ρόλος των κριτών είναι να καθορίσουν αν έχουν εκφωνηθεί ορθά τα γράμματα της λέξης από τον/τη διαγωνιζόμενο/η. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές.
  14. Εάν ο/η διαγωνιζόμενος/η προφέρει λανθασμένα τη σειρά ή τα γράμματα της λέξης, τότε αποχωρεί από τον διαγωνισμό. Επιστρέφει στη θέση του/της και αναποδογυρίζει την καρτέλα του/της ώστε να μην είναι ορατός ο αριθμός του/της.
  15. Σε περίπτωση που σε έναν γύρο κανένας/καμία από τους/τις διαγωνιζόμενους/ες δεν εκφέρει ορθά τα γράμματα της λέξης που του/της δόθηκαν, όλοι οι διαγωνιζόμενοι/ες αυτού του γύρου παραμένουν στον διαγωνισμό οπότε γυρίζουν μπροστά την καρτέλα τους ώστε να εμφανιστεί ο αριθμός τους.
  16. Στο τέλος κάθε γύρου οι διαγωνιζόμενοι/ες που έκαναν λάθος στην εκφώνηση των γραμμάτων μιας λέξης, κατεβαίνουν από τη σκηνή και κάθονται σε χώρο που θα τους υποδείξουν οι διοργανωτές.
  17. Εάν μόνο ένας/μια διαγωνιζόμενος/η εκφέρει ορθά τα γράμματα της λέξης σε έναν γύρο, τότε αναδεικνύεται νικητής/τρια του διαγωνισμού.
  18. Βραβείο θα δοθεί στους/στις πρώτους/ες τρεις νικητές/τριες του διαγωνισμού.
  19. Ο διαγωνισμός θα καλύπτεται από επαγγελματία φωτογράφο και με το πέρας του διαγωνισμού θα σας σταλεί σύνδεσμος για να μπορέσετε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες που επιθυμείτε.