Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο

Ως σχολείο προσπαθούμε πάντα να ακολουθούμε τις νέες τάσεις και επιταγές της τεχνολογίας εποικοδομητικά, επενδύοντας σε μάθηση με σύγχρονη τεχνολογία. Όντας υπέρμαχοι της μαθητοκεντρικής μεθόδου διδασκαλίας, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος με τους μαθητές της Στ’ τάξης, στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο», με μια δική μας ραδιοφωνική εκπομπή.

Το ραδιόφωνο είναι θέατρο για το μυαλό και κατά προέκταση εξερεύνηση της ανθρώπινης διάνοιας. Η ιδέα να ακούσει κανείς ένα θέμα της επιλογής και του ενδιαφέροντός του εν κινήσει, έχει απήχηση σε πολλούς ανθρώπους. Η απόκτηση νέων γνώσεων μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής ή podcast πιστεύουμε ότι όχι μόνο εκπαιδεύει τα παιδιά, αλλά φαίνεται να βελτιώνει και τη διάθεση του ενός προς τον άλλον, καθώς προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις μάθησης και παρέχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Παράλληλα, δημιουργεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέροντας ευκαιρίες για αλληλεπίδραση.

Μέσα από αυτή την πολύμηνη διαδικασία, είδαμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να αλληλοστηρίζονται, να αλληλοβοηθούνται και να αναπτύσσουν δια βίου δεξιότητες όπως την ομαδική εργασία, την έρευνα, το γράψιμο και την επίκτητη δεξιότητα της ομιλίας ενώπιον κοινού.

Η εκπομπή που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας λέγεται: «Ρώτα έναν Εκταίο». Πρόκειται για μια εκπομπή από παιδιά… για παιδιά αλλά και μεγάλους! Παιδιά του σχολείου μας από την Α’ μέχρι την Ε’ τάξη κάνουν τις ερωτήσεις και οι Εκταίοι ψάχνουν, ερευνούν και απαντούν με επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα εύθυμο τρόπο.

 

1η Εκπομπή (06/03/2023)

2η Εκπομπή (13/03/2023)

3η Εκπομπή (24/03/2023)