2ος ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο The G C School of Careers, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, διοργανώνει τον 2ο Επαρχιακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας. Ακολουθώντας το πρότυπο πολλών άλλων αναπτυγμένων χωρών, όπου ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί θεσμό για περισσότερα από εκατό χρόνια, πιστεύουμε ότι αναδεικνύεται ηχηρά το ζήτημα της ορθογραφίας της Ελληνικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία.

Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να βελτιώσουν οι μαθητές/τριες την ορθογραφία τους και το λεξιλόγιό τους, να μάθουν την ετυμολογία των λέξεων και να εντρυφήσουν βαθύτερα στη μητρική τους γλώσσα, αποκαλύπτοντας κρυμμένες της πτυχές, με τρόπο έξυπνο και μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται μετά από άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μαθητές/τριες Ε’ ή Στ’ τάξης από δημόσια ή εγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, της επαρχίας Λευκωσίας.

 

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η ημιτελική φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, στο G C School of Careers – Secondary School (Στέλιου Χατζηπετρή 96, 2057 Στρόβολος), στις 10:00π.μ.. Η τελική φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις 5:30μ.μ..

 

ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Στην ημιτελική φάση οι μαθητές/τριες θα κληθούν να γράψουν σε χαρτί τις 30 λέξεις που θα τους υπαγορευθούν. Η κάθε σωστή απάντηση παίρνει 2 ή 4 πόντους, ανάλογα με τη δυσκολία της.

Η τελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία κοινού και οι μαθητές/τριες θα κληθούν να εκφωνήσουν τα γράμματα της κάθε λέξης που θα τους δοθεί.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας που επιθυμεί να συμμετάσχει στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού Ορθογραφίας, θα πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 5 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα του διαγωνισμού θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό στο Ίδρυμα Μικροί Ήρωες και η παράδοση του ποσού θα γίνει στον τελικό.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής είναι η 24η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 22:00. Σημειώνεται ότι η εγγραφή στον διαγωνισμό θεωρείται έγκυρη με την αποδοχή των όρων προσωπικών δεδομένων.

Δε θα λαμβάνονται υπόψη και θα θεωρούνται εκπρόθεσμες, συμμετοχές που υποβλήθηκαν μετά την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα.

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΙΚΗΤΩΝ

Σε όλους τους διαγωνιζόμενους θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στον Διαγωνισμό. Το βραβείο του/της πρώτου/ης νικητή/τριας, θα είναι δωροκοπόνι για ένα ταξίδι δύο ατόμων, ενώ στον/η δεύτερο/η και τρίτο/η νικητή/τρια, θα δοθεί δωροκουπόνι, αξίας €50 από το βιβλιοπωλείο Σολώνειο.

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τον καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη,  τον δρ. Αιμίλιο Σολωμού, Ιστορικό, Διευθυντή της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του G C School of Careers και τον κύριο Χριστόδουλο Χριστοδούλου, σύμβουλο Ελληνικών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22464420, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].